От днес започва предизборната кампания за предсрочния парламентарен вот на 12 май. За доверието на избирателите ще се състезават общо 38 партии и седем коалиции, регистрирани в ЦИК. Кандидатите за народни представители в партийните листи са 7200, те ще се борят за 240 места в 42-то Народно събрание.

Регистрирани са двама независими кандидати за депутати - Иван Стоянов Славков във Варна и Жоро Петров Ничев в Плевен, проверяват се подписите за регистрация на Октай Енимехмедов в Бургас, предаде БТА.

Протестиращите ще бъдат представени в листи на различни политически формации.

По закон предизборната кампания се открива 30 дни преди изборния ден. С решение на ЦИК тя ще приключи в 24.00 часа на 10 май. Кампанията се води на български език. По закон, не се допуска предизборна агитация в държавните и общинските учреждения и институции, както и 24 часа преди вота и в самия изборен ден.

Предизборните събрания са публични, а за реда при провеждането им отговарят организаторите и органите на МВР, посочват от ЦИК.

Като наблюдатели на вота са регистрирани шест български неправителствени организации с общо 127 наблюдатели, както и 27 наблюдатели на ПАСЕ и четирима на ПАЧИС.

На предстоящите избори ще се гласува с интегрална бюлетина, с дължина около метър.

С какви призиви отиват партиите на изборите

ГЕРБ: "Имаме воля"

Коалиция за България: "Да върнем България на хората".

ДПС: "С ДПС за свободна и сигурна България"

"Атака": "Да си върнем България".

Коалиция "ДСБ-БДФ": "Три стъпки за по-добра България. Има изход, има път напред".

Коалиция "Съюз на демократичните сили" ще обяви мотото си при откриването на кампанията си в неделя, а РЗС - днес.

"Движение България на гражданите": "ДА на нормалността!"

Коалиция "Център - свобода и достойнство", в която влизат НДСВ и партията с председател Корман Исмаилов: "Бъди в центъра".

ГЕРБ, "ДСБ-БДФ", "България на гражданите" и РЗС откриват предизборните си кампании днес, а утре, 13 април, това ще направят Коалиция за България и ДПС. "Атака" и Коалиция "СДС" ще поставят началото на кампаниите си в неделя, 14 април.