Традиционно лежерната петъчна търговия на БФБ едва ли ще донесе кой знае колко емоции на местните спекуланти. Това прогнозира за Profit.bg Гено Тонев, инвестиционен консултант в УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД.

Имайки предвид, че дори при сравнително високи дневни обеми, основната част от търговията е с акции на ЕЛАРГ АДСИЦ, т.нар. "свободни пари" определено не харесват риска напоследък.

Дори книжата на приеманата за "безопасна" компания Адванс терафонд АДСИЦ като че ли загубиха инвеститорската любов, на която се радваха до преди месец-два, а какво остава за шампионите по поскъпване от началото на годината в лицето на дружествата от групата на Химимпорт АД.

Сред малкото активни напоследък емисии се наредиха компенсаторните записи, където търсенето трайно се установи около 23 стотинки, подкрепено от няколко по-големи купувача.

Тези инструменти обаче не са сред фаворитите на повечето краткосрочни играчи и, поне засега, не успяват да привлекат свободния ресурс, доколкото изобщо има такъв.

След силното поскъпване на някои акции в началото на годината и последвалия плавен спад, много спекуланти се превърнаха в инвеститори. Това ще продължава да тежи на търговията, поне до момента, в който на пазара не се влеят свежи пари отвън - било от депозити, ликвидация на ЕЛАРГ АДСИЦ или появата на нови инвеститори с апетит за риск.

Ако това не се случи, излизането от сегашната патова ситуация изисква рязка промяна в очакванията на инвеститорите, съпроводена от по-сериозна корекция в цените.

Повечето индекси вчера приключиха сесията на отрицателна територия, като спадът при SOFIX бе от 0.34% до 386.56 пункта, докато BGREIT и BGTR30 се понижиха с минималните 0.07% и 0.09% до 86.52 пункта и 284.60 пункта, респективно.

* Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.