През януари т. г. екипът ни провери какви суми плащат клиентите на банките в страната при ползването на дебитните си карти.

Днес близо три месеца по-късно направихме същата справка, която установи, че три от десетте най-големи банки в страната (по размер на активите си) са увеличили таксите си.

Ръст имаме при Банка Пиреос, Централна кооперативна банка (ЦКБ) и Първа инвестиционна банка (ПИБ). Най-голямо е увеличението при Банка Пиреос, която вече взима по 1 лв. при тегленето на средства от чужд банкомат и 0.30 лв. от собствен спрямо 0.60 и 0.15 лв. за три месеца по-рано.

ПИБ добави по 0.10 лв. за всяка трансакция и сега плащаме по 1 лв. и 0.20 лв., докато увеличение при ЦКБ има само при ползването на чужд банкомат, като то е от 0.90 на 0.95 лв.

И така, към днешна дата общо 5 от най-големите банки в страната удържат по 1 лев при тегленето на средства от ATM устройва, собственост на други трезори. Това са Пощенска банка, Обединена Българска банка, Първа инвестиционна банка, Банка Пиреос и Банка ДСК.

Само 2 ст. по-малко е сумата, която се спира от картодържателите на Уникредит Булбанк и Райфайзенбанк, а 5 ст. по-малко от ЦКБ.

Най-евтини банки по този показател са SG Ескпресбанк и Корпоративна търговска банка, съответно 0.89 и 0.70 лв. за трансакция.

Ползването на собствени банкомати пък е най-скъпо за клиентите на Пощенска банка, Обединена Българска банка и Банка Пиреос (по 0.30 лв.).