Много често ни убеждават, че успехът не е свързан толкова с интелигентността, колкото с труд, постоянство, късмет и умението да възползваш от ситуацията.

А и хората обичат да им казват, че всеки може да успее, стига да покаже малко повече постоянство.

Изследване на Джонатан Уай от Duke University обаче показва друго. В него се открива ясна връзка между успеха (и по-специално парите) и интелекта.

Има припокриване между хората с най-много капитал и хората с висок коефициент на интелигентност.

Около 45% от милиардерите са сред хората с най-висок когнитивен потенциал, изтъкват авторите на проучването. Сред главните изпълнителни директори в класацията Fortune 500 38.6% попадат в елита, сред сенаторите процентът е 41%, както и между федералните съдии.

Дори сред милиардерите има различия. Сред елитния 1% по когнитивни възможности са най-вече тези, които сами са натрупали състоянието в сферата на инвестициите (69%) и технологиите (63%). Следват тези от сферата на модата и търговията (25%) и хранителната промишленост (23%).

Има едно слабо място на теорията – тя измерва когнитивните възможности на база това дали тези хора са учили в елитни колежи и университети, като се изтъква, че тези учебни заведения изискват доста сложни тестове и оценки за прием.

Според критиците често елитни училища приемат студенти на база фактори като спортни стипендии, връзки и т.н. Освен това много добри бизнесмени не са учили в тях, защото в младежките си години не са можели да си позволят таксите.

Авторите на проучването изтъкват още, че 88% от милиардерите в списъка на Форбс имат висше образование. Както знаем, Бил Гейтс и Марк Закърбърг са в останалите 12%.