Йената и доларът поевтиняха спрямо валутите на страните изнасящи суровини като Нова Зеландия и ЮАР. Основни причини за това бяха възстановяването в цената на златото, както и търсенето на по-рискови активи от инвеститорите в условията на повишение на световните индекси вчера.

Японската валута поевтиня спрямо всички 16 основно търгувани валути вчера, вследствие на спекулациите, че търсенето на „спасителни активи“, което доведе до поскъпване на японските пари, е било прекомерно.

Еврото поскъпна до седемседмичен връх спрямо зелените пари, след като президентите на две регионални федерални банки обявиха, че щатската икономика все още се нуждае от стимули.

Рано тази сутрин единната валута се разменя при нива от 1.3180 спрямо долара и при нива от 129.63 спрямо йената. Повишението на еврото спрямо йената бе 1.9%, след като европейската валута поевтиня с 3.5% предходните два дни.

„Налице е по-добро отношение към риска на пазара“, коментира Чарлз Арнауд, валутен стратег в Nomura Holdings Inc., цитиран от Bloomberg. “Част от това е била корекция на слабостта на пазарите от вчера“, допълва още специалистът.

Новозеландският долар се повиши с 1% до 84.92 щатски цента, като поскъпна с 1.8% спрямо йената.

Мексиканското песо се повиши с 1.1% до 12.1462 спрямо долара.

Южноафриканският ранд се повиши спрямо долара за пръв от три дни насам, възстановявайки се от най-голямото си дневно понижение от шест месеца насам. Възстановяването в цената на златото бе основна причина за това.

Спот цената на златото се повиши с 4.1% вчера до 1 403.48 долара за унция, преди да се търгува при нива от 1 367.36 долара за унция. Цената на златото се понижи с 9.1% предходния ден.

Широкият индекс Standard & Poor’s 500 се повиши с 1.4% вчера, или най-много от 2 януари. Предходния ден индексът загуби 2.3% от стойността си в най-голямото си понижение от 7 ноември.

„Това е типична корекция след много силно понижение при долар-йена и златото“, коментира Ричард Франулович, главен валутен стратег в Westpac Banking Corp. „Определено на дневен ред се връща темата за включвани и изключване на риска“.

Паундът се понижи до най-ниското си ниво спрямо еврото от месец насам, след данни на английската централна банка, показали, че инфлацията е над целеното от финансовата институция ниво от 2%.