Ангел Джалъзов, заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Осигурителен надзор”, определи минимална доходност на годишна база в размер на 0.25 на сто при управлението на активите на универсалните пенсионни фондове (УПФ) за предходния 24-месечен период от 31 март 2011 г. до 29 март 2013 г.

За професионалните пенсионни фондове (ППФ) за същия период е определена минимална доходност на годишна база в размер на 0.57 на сто.

Среднопретеглената доходност (модифицираната претеглена доходност) на УПФ за същия период, изчислена на годишна база, е 3.25 на сто, а за ППФ съответно е 3.57 на сто.

Всички фондове за допълнително задължително пенсионно осигуряване са постигнали доходност за посочения 24-месечен период над определеното минимално равнище на доходността за съответния вид фонд, информират от Комисията за финансов надзор.

Но кои са фондовете с най-висока доходност?

Справка на Profit.bg сочи, че сред универсалните пенсионни фондове с най-добра доходност за горепосочения период е УПФ Съгласие (5.18%), собственост на Химимпорт АД. Следват УПФ Пенсионноосигурителен институт с 4.64 на сто и ЦКБ-Сила с 4.45%.

При професионалните пенсионни фондове, начело отново е Съгласие с 5.41 на сто, изпреварил другия фонд, чиято собственост се държи от Химимпорт – ЦКБ Сила и др.

Фондовете на ПОК Доверие, държащи между 31 и 33% от пазара, съответно при професионалните и универсалните фондове, са постигнали 2.90 и 2.83 на сто доход.

С 6.3% доходност за последния 24-месечен период начело при доброволните пенсионни фондове е Съгласие. Следват Топлина и ЦКБ Сила със съответно 4.75 и 4.17 на сто.