Диамантите са един от класовете активи, носещи стабилен доход на инвеститорите през последните години. За периода от 2001 година досега доходността на инвеститорите от акции е била 30%, докато инвестициите в диаманти са им донесли значително повече, особено когато става въпрос за по-големи диаманти.

На търг на Sotheby's вчера бе продаден бял диамант от 74.79 карата за 14.2 милиона долара, което бе над предварителните очаквания за цена между 9 и 12 милиона долара. Пет купувачи са наддавали.

Според данни на Sotheby's същият диамант е бил продаден през 2001 година за 4.3 милиона долара, или повишение над три пъти в стойността му. Това се превежда в над 20% годишна средна доходност.

Диамантът във формата на круша е бил част от рекордната продажба на бижута от аукционната къща, донесла приходи в размер на 53.5 милиона долара.

Голяма част от бижутата са били част от колекцията на семейството на магната Джей Гоулд.

Разбира се инвеститорите не бива да си вадят генерални изводи от една продажба, като трябва да имат предвид, че този пазар е наситен с фалшификати и често бижутата стават обект на кражби.

Продажбата на белия диамант обаче затвърждава тенденцията от последните години на значително повишаване в цените на колекционерските стоки и произведенията на изкуството.

Все по-голяма част от богатите предпочитат да насочват част от спестяванията си към такива предмети, които могат да видят и пипнат и особено да им се насладят.