Сводният индекс на мениджърите по покупките (PMI) за 17-те страни от еврозоната в сферата на услугите и промишления сектор е останал през април 2013 без промяна от мартенското равнище – 46.5 пункта, сочат предварителните данни на изследователския институт Markit Economics. Анализаторите също не очакваха промяна на показателя, съобщава БГНЕС.

Стойността на индекса под 50 пункта свидетелства за съкращаване на активността в икономиката, нас това равнище – за нейния растеж. Сводният PMI на еврозоната остава под това важно равнище вече 15 месеца поред.

Производственият PMI на страните от еврозоната през този месец се е понижил повече от прогнозата от 46.8 на 46.5 пункта. Експертите прогнозираха неговото намаляване до 46.7 пункта. Аналогичният индекс за сферата на услугите се е покачило повече от прогнозата от 46.4 на 46.6 пункта /при оценка от 46.5/.

"В краткосрочна перспектива ситуацията изглежда по-слаба, отколкото ние се надявахме. През първото тримесечие икономиката балансираше на ръба на рецесията, но в бъдеще ние можем да видим възстановяване. Прогнозираме сдържано възстановяване през второто полугодие, като Германия ще бъде лидер", заяви Ричард Барвил, старши икономист от "Роял Банк ъф Скотланд".

В същото време през април двата PMI на Германия се влошиха, плъзгайки се в червената зона на съкращаване на деловата активност – под 50 пункта. Индексът на активност в преработващата промишленост се понижи от 49 на 47.5 пункта, в сферата на услугите – от 50.9 до 49.2 пункта. Експертите разчитаха, че първият показател ще се запази на нивата от март, а вторият даже ще нарасне до 51 пункта.

Френският промишлен PMI през април достигна 44.4 пункта срещу 44 през март, докато индексът на услугите скочи с 41.3 на 44.1 пункта. Анализаторите прогнозираха по-слабо покачване на двата индекса.

Икономиката на еврозоната демонстрира свиване през януари-март за пето поредно тримесечие, но през текущото експертите се надяват тя да се върне към растежа.