Sunday Times разбуни духовете с класацията си на хората, които са забогатели най-много чрез развод.

Изданието наскоро публикува списък с най-богатите хора в света, като представи и отделни подкатегории. Една от тях бе „Richest Divorcees” - или хора забогатели най-много след развода си.

Уместно ли е обаче на развода да се гледа като на източник на доходи? Този въпрос коментираха мнозина.

Изданието цитира адвокат Айсега Вардаг с думите „В момента един от най-популярните източници на финанси за младите момичета в Англия е да се оженят за богаташ и да се разведат с него след няколко години. Ако са родили дете – още по-добре.“

Тази схема на забогатяване е сред най-лесните – трябва да инвестирате само време.

Включването на „забогатели чрез развод“ в списъка с най-богати хора притеснява мнозина, защото съществува мнение, че тези класации трябва да показват пример за подражание; да виждаме там хора, които са работили за парите си.

Разпределението по полове също е проблем. Като цяло в класациите на най-богатите в света има много малко жени, а в същото време се оказва, че има цяла подкласация с жени, които са забогатели чрез развод.

Също така, много от тях са майки, което показва още една тъжна страна на развода – че има деца, които ще израснат обувайки с единия родител повече от другия.

Във въпросния списък фигурират имената на Хедър Милс (която се разведе с Пол Макартни), Славица Екълстоун (бивша жена на Бърни Екълстоун) и др.

На снимката – Хедър Милс излиза от съда, след като се договори за обезщетение от 24.3 млн. паунда след развода си с Пол Макартни