Президентът на Италия Джорджо Наполитано връчи на Енрико Лета мандат за съставяне на правителство в страната, предаде АФП.46-годишният Лета е с голям опит в управлението. Той е бил част от четири правителства, включително е бил министър по европейските въпроси, търговията и индустрията.

Енрико Лета е племенник на Джани Лета, дългогодишна дясна ръка на Силвио Берлускони.

До момента за фаворит се смяташе Джулиано Амато, също от Демократическата партия. Амато на два пъти за кратко е бил премиер на Италия между 1992 и 1993 година и между 2000 и 2001 година.

Наполитано, който бе преизбран в събота, съобщи през уикенда, че ще положи всички усилия бързо да определи кой би могъл да управлява двупартийното правителство с надеждата да сложи край на двумесечната политическа безизходица и да изведе страната по пътя на реформите, включително и промени в нефункциониращото избирателно законодателство

След като получи мандат да състави ново правителство, Лета се очаква да започне да посочва имената на министрите в своя кабинет и новата администрация, след това ще трябва да спечели вота на доверие в парламента, преди да започне мандата си. Ако правителството му бяха одобрено от парламента, г-н Лета ще се превърне в един от най-младите лидери в Европа.