Мечтата да блестят в дрехи от злато винаги е съпровождала богатите. А с развитието на технологиите пречките пред златните облекла намаляват.

Швейцарският научноизследователски институт по материаловедение и технологии(EMPA) вече десет години работи по създаването на тъкани от злато и коприна. Полученият материал носи грандиозен успех на института и е маркиран със знак 24 карата.

Истинска находка за моделиерите, от него могат да се създават удивителни аксесоари, които при това са устойчиви и на пране.

Процесът на изработка е следният: в началото златото се „бомбандира“ с поток от аргонови йони, после освободените атоми на метала се насочват по коприната нишка и я покриват с тънък слой.

Резултатът: Шведската Jakob Schlaepfer вече създаде серия от 12 златни вратовръзки и папионки със средна цена 8 500 долара.

Вижте още: Златен Mercedes удиви Дубай

Ако в Европа сдържано демонстрират богатство, Близкият изток не се притеснява да показва на света своя разкош. Защо са им аксесоари от златни тъкани, когато могат да представят пред публика рокля от цели златни листове, „излята“ от цял къс злато, използвайки най-модерна японска технология.

Истински експонат на ювелирна изложба в Обединените арабски емирства, тази рокля бе оценена на 1 милион долара.

Вижте още:Китаец си поръча златен iPhone5 за 12 млн. евро

Американският дизайнер Зак Поузън пък проби и тази астрономическа цена, създавайки рокля от 10 000 пластинки 24-каратово злато за 1.5 милиона долара само за няколко дни. Роклята ще бъде използвана в рекламата на новия сладолед „Магнум Голд“ и бе определена като „топяща се“.

Деколтирана рокля и жакети от златни монети пък предложи престижният японски бранд Bunka. За колекцията си компанията използва 1 500 австрийски златни монети на стойност над 1.2 милиона долара. Кралското облекло тежи 18.5 кг

Златните жакети на Al Romaizan Jewellery също са сочно парче за богатите. Няма да е пресилено да кажем, че с теглото си от 3 кг те имат и допълнителен фитенс ефект, Цената им започна от 147 хиляд долара.

Говорейки за предмети от гардероба от жълт метал не можем да пропуснем и Bombshell Fantasy – сутиен, създаден от Damiani за Victoria’s Secret. Този пикантен детайл от тоалета е украсен с бели брилянти, топази и сапфири, а цената му е 2 милиона долара.

Златната нижка на Ариадна ни отвежда и в студиото на италианската Orlando Orlandini, чиито меки, сякаш не от метал, тъкани, се ценят повече от достийно. Те се изработват ръчно по собствена технология и например плетено колие струва 3 000 долара, а пръстен с брилянт – 10 000.