Да пият или да работят, британците скоро ще трябва да избират. Във Великобритания милиони служители в бъдеще ще могат да бъдат подложени на тест с новата машина TruTouch, която измерва нивата на алкохол за няколко секунди само с докосване с пръст.

„Потребителите слагат пръста си на тактилен бутон и четецът ще показва резултат за десет секунди, което ще позволява да се контролират по 300 служители за час“, обяснява британският ежедневник Metro. „Накратко – с едно премигване на машината ще се разкрива дали сте започнали деня си с ирландско кафе“

AlcoSense, производителят на този дрегер от ново поколение, има амбицията да контролира „всеки човек, всеки ден“ и да оборуди с него местните администрации и болници, кино- и спортните салони.

Проектът изправи на нокти синдикатите. Представител на синдиката Unison осъди метода: „Ако работниците имат проблем с алкохола, техният работодател не следва да се разчита на устройство, за да ги дебне, а трябва да осигури адекватна помощ“.

Работодателите трябва да имат „разумно подозрение“, за да раследват за член на персонала, твърди и HR специалист, също цитиран от британския вестник.

Вижте още:Бира или дрямка? Какво е позволено по време на обедната почивка?