Главният изпълнителен директор на софтуерния гигант Oracle Corp. и този на производителя на часовници Fossil Inc. работят за годишна заплата от по 1 долар или по-малко. Единствената разлика между тях - 96.2 млн. долара.

Точно толкова е заработил реално през миналата година основателят на Oracle Лари Елисън, след като бъдат включени опциите за придобиване на акции и други екстри. Сумата е по-голяма от заработеното от всеки друг ръководител на компания от индекса S&P 500. Това, което реално е заработил шефът на Fossil, Коста Карцотис пък е нула.

И докато CEO-тата с едноцифрени годишни заплати са рядкост, тези които наистина работят за нищо когато бъдат включени и други възнаграждения като бонуси са още по-голяма рядкост. Тези ръководители, които понякога са големи акционери, печелят само ако цената на акциите на компанията нараства или пък се изплаща дивидент.

Тази тенденция е започната от Лий Якока през 1978 г. когато той поема управлението на Chrysler със заплата от 1 долар, за да привлече вниманието към усилията му за спасяване на компанията.

Тази практика обаче не е широко разпространена. Шефовете на компаниите от S&P 500 са получавали средна годишна заплата в размер на 1.09 млн. долара (без бонуси, опции и друго допълнително възнаграждение), или с 1.9% повече от 2011 г., по данни на Bloomberg.

Председателят на News Corp. Рупърт Мърдок е заработил заплата от 8.1 млн. долара, която е най-високата в индекса и е два пъти по-голяма от класирания на второ място по този показател Стив Уин, главен изпълнителен директор на Wynn Resorts Ltd.

Броят на главните изпълнителни директори на големи компании, които получават по 1 долар заплата, остава относително непроменен през последните пет години. Някои като покойният основател на Apple Inc Стив Джобс и съоснователят на Yahoo! Inc. Джери янг вече не са сред тях, докато пък други като шефката на Hewlett-Packard Co. Мег Уитман и Ричард Хейн, основател на Urban Outfitters Inc вече са част от тях.

Ето и някои от CEO-тата, които получават 1 долар заплата:

Ричард Хейн (Urban Outfitters)

Като основател на Urban Outfitters и най-голям акционер с 20-процента дял Ричард Хейн извлече сериозна печалба от 30-процентното поскъпване на акциите на компанията откакто отново я оглави през 2012 г. За финансовата година приключила през януари, той е получил заплата от 1 долара и общо възнаграждение в размер на 33 273 долара, като по-голяма част от сумата идва от това, че компанията покрива застрахователните му вноски.

Мег Уитман (HP)

Уитман, която прие да рабзоти за заплата от 1 долара когато оглави компанията през 2011 г., е получила 15.4 млн. долара общо възнаграждение за финансовата 2012 г. В тази сума влизат 7 млн. долара под формата на акции, 6.4 млн. долара опции, 1.7 млн. долара възнаграждение, което не е свързано с акции и 220 901 долара друго възнаграждение. Акциите на HP са поевтинели с над 10% откакто Уитман оглави компанията през септември 2011 г.

След смъртта на Стив Джобс през 2011 г. Apple бе оглавена от Тим Кук, който е получил 1.4 млн. долара заплата през 2012 г. Общото му възнаграждение в размер на 4.2 млн. долара за същата година е незначително в сравнение с получените 378 млн. долара през 2011 г., от които 376.2 млн. долара бяха в акции. Джери Янг, който е съосновател на Yahoo, напусна компанията през януари 2009 г., което сложи край на ерата в която шефът на компанията получаваше 1 долар заплата.

Лари Пейдж (Google)

Лари Пейдж, който е съосновател на компанията е заработил по 1 долар заплата през 2011 и 2012 г. и нищо повече, според финансовия отчет на компанията от 24 април.

Съгласно публикуваните отчети към 22 април, най-малко седем CEO-та на компании от S&P 500 за заработили 1 долар заплата или по-малко. С пейдж те стават осем. Най-малко десетима шефове на компании работят за годишна заплата от 100 000 долара или по-малко, като между тях са Уорън Бъфет и Джеф Безос от Amazon Inc.

Бъфет, който е председател и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Inc. получава 100 000 долара заплата, а Незос 81 840 долара. Освен разходите за лична охрана Бъфет и безос не са получавали допълнително възнаграждение от компаниите си.

Вижте още: Закърбърг ще работи за 1 долар

Никой не работи за по-малко пари от шефа на Fossil Карцотис. Той работи без пари поне от 2008 г. насам, отказвайки да взема заплата, а неговата компания не изплаща дивидент върху акциите си.

Акциите на Fossil са поевтинели с над 25% през последните 12 месеца.

Карцотис, който притежава около 11% от Fossil, успява да увеличи продажбите на компанията във всяка година от 1991 г. насам, според данни на Bloomberg. Единственото изключение е през 2009 г. по време на рецесията в САЩ.

През 2009 г. Карцотис обяви замразяване на заплатите на служителите и намаляване на заплатите на всички ръководители в компанията. Продажбите на компанията се увеличават четворно до 2.86 млрд. долара през миналата година в сравнение с отчетените 663.3 млн. долара през 2002 г.

Разходи за паркиране

Ричард Киндер, главен изпълнителен директор на Kinder Morgan Inc. и най-голям акционер с 23-процентен дял, дори възстановява свързаните с него разходи на компанията за паркиране.

Киндер също работи за 1 долар заплата и взема таксита, а не лимузина от летищата, когато пътува.

Kinder Morgan, която има пазарна капитализация от над 41 млрд. долара и около 10 млрд. долара годишни продажби, не притежава корпоративни самолети и не плаща на ръководителите си за полети в първа класа, за служебни коли или за финансово планиране, според финансовия отчет на компанията.

Заплатата от 1 долар е по-скоро символична

Лари Елисън е най-високо платеният CEO на компания от S&P 500, следван от Лесли Мунвес, главен изпълнителен директор на CBS Corp., който е получил общо възнаграждение в размер на 62.2 млн. долара за миналата година.

Заплатата от 1 долар е до голяма степен символична. CEO-тата, които са и основатели на компаниите си имат толкова големи дялове в тях, че могат да си позволят да не получават заплата. Състоянието на Лари Пейдж, който е съосновател на Google, се оценява на над 23 млрд. долара. Елисън, който купи Хавайския остров Ланай през миналата година, разполага с около 39 млрд. долара.

Ричард Феърбанк, главен изпълнителен директор на Capital One Financial Corp. и Джеймс Роджърс, главен изпълнителен директор на Duke Energy Corp. отбягват получаването на заплата, но не и получаването на възнаграждение като цяло. Феърбанк е заработил общо 22.6 млн. долара през миналата година, в това число над 20 млн. долара под формата на акции и опции. Роджърс, който наследява практиката да не се получава заплата от своя предшественик Пол Андерсън, е заработил общо 8.7 млн. долара през 2012 г.

Вижте още: Кой е най-богатият евреин в света

Някои CEO-та, които приемаха заплата от 1 долар обаче не успяваха да се задържат на поста, дори и след като успяваха да направят компаниите си отново печеливши.

Бившият главен изпълнителен директор на Citigroup Inc. Викрам Пандит получи 1 долара заплата за 2010 г., след загубите на банката в предишните две години. Бордът на директорите обаче уволни Пандит през октомври, след като заключи, че той е навредил на надеждността на компанията пред инвеститорите.