Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР) за първи път включи в списъка с най-търсените терористи жена.

Според съобщението на службата тя е Джоан Чесимард, обвинена в убийство на служител на правоохранителните органи в щата Ню Джърси преди ... 40 години.

ФБР обеща награда от 1 милион долара срещу информация, която би могла да доведе до залавянето на Чесимард, съобщи БГНЕС.

Според данните, възрастта на издирвания терорист е между 61 и 66 години. Тя е от вида "вътрешни на държавата" терористи, разправили се с полицай.

Най-богатите наркобарони в историята

Според американското ведомство, решението да включат Чесимард в списъка именно сега – в годишнината от трагичните събития - не е случайно. Това трябва да покаже, че дори след 40 години престъплението не е загубило значимост.

През 1973 г. двама полицаи спират автомобила, с който се придвижват Чесимар и нейни съучастници. Тогава жената е член на радикалната групировка "Черна освободителна армия" и е издирвана за редица престъпления, включително и за банков обир.

При завързалата се престрелка единият полицай е убит, а другият – ранен. Джоан е арестувана през 1977 г. и осъдена на доживотен затвор. Скоро след това тя успява да избяга и следите й се изгубват.

За последен път е видяна в Куба през 1984 г., където, според някои данни, тя вероятно е получила политическо убежище и се укрива и до днес.