Историята се повтаря за производителите на антивирусни програми. След света на личните компютри, смартфоните и таблетите страдат от атаките на хакерите. „По отношение на рисковете, липсата на сигурност за Android е на нивото на Windows преди 10 години“, коментира пред 20 Minutes Дамас Трикар, директор по маркетинга за Европа на Trend Micro, компания, специализирана по информационната сигурност за предприятия и частни лица.

Около 70 000 зловредни приложения например са достъпни в Google play – число, потвърдено от централата на Google във Франция.

Вижте още:Хакери атакуват политици във фейсбук

През 2012-а 350 000 заплахи бяха преброени в Android. „Очакваме те да достигнат 1 милион през 2013-а“, предупреждават от Trend Micro.

Фалшива игра Temple Run 2, която изпращаща скъпи SMS без ваше знание; тапет, който тегли вашите записани контакти или следи поведението ви, за да ви праща подходящи реклами – на пиратите не им липсва нито смелост, нито въображение.

Вижте още:Десетте най-глупави грешки, които можете да направите със смартфона си

В отговор компаниите за информационна защита вече започват да заемат нишата. Trend Micro, McAfee и Symantec правят първите стъпки в разработка на софтуер за мобилна защита.

Сред целите е софтуер, продаван като приложение, който да проверява съдържанието на смартфона, да блокира съмнителни URL и достъпа до т. нар. „фишинг“, а също така да филтрира SMS с кратки номера, каквито са повечето реклами, и да сканира Facebook.

Вижте още: Най-опасните пароли, които не трябва да използвате