Въпреки достигнатите нови исторически рекорди от щатските индекси, според един от най-великите инвеститори на всички времена – Уорън Бъфет, те ще продължат да се повишават в дългосрочен план.

„Ще видите в живота си стойности, далеч по-високи от настоящите в дългосрочен план“, коментира Бъфет във видео интервю в CNBC, в предаването Squawk Box.

Признавайки, че психологически нива от 15 000 за Dow могат да привлекат вниманието на инвеститорите към себе си, според Бъфет те са ключови по-скоро при преминаването им надолу, защото дават добри възможности за „по-евтини“ покупки.

Възможно е да станем свидетели на връщане при акциите във всеки момент, според Бъфет, препоръчвайки на инвеститорите да се въздържат от „таймиране на пазара“.

„Хората отдават твърде голяма тежест на краткосрочните трендове“, коментира Бъфет.

Според гениалния инвеститор обригациите са „ужасна инвестиция в момента, защото те са „изкуствено оценени“ и могат да донесат на инвеститорите огромни загуби, когато лихвите започнат да се повишават.

Акциите са относително скъпи, но не „безумно високо“, според Бъфет. И докато той е купувал облигации в миналото при различни обстоятелства, като цяло Бъфет предпочита „продуктивни“ активи пред инструментите с фиксиран доход.

Бъфет не вижда съществени изменения за щатската икономика през последните четири години. Тя продължава да отчита значително подобрение и да се движи напред, макар и при значително по-бавни темпове. „Търсенето се възстановява, но бавно“, коментира Бъфет.

Подобрение отчита Бъфет и на пазара на имоти.

Президентът на Фед – Бен Бернанке, Бъфет нарича „смелчага“, който се справя много добре.