Езерата в кратер на вулкан, известни още като вулканични езера, са една от най-екзотичните гледки в света. Ето 15 от най-красивите:

Crater Lake, Mount Mazama – Орегон, САЩ

Това е най-дълбокото езеро в САЩ – 594 м. Захранва се единствено от падащите дъжд и сняг и е едно от най-бистрите езера в света.

Quilotoa Crater Lake – Еквадор

Намира се в най-западния вулкан в еквадорските Алпи. Кратерът е широк 3 км. Езерото е дълбоко около 250 м, а водите му имат зеленикав цвят заради разтворени в тях минерали.

Вулканичното езеро в Albertine Rift – Африка

Queen Elizabeth Park в Африка е осеян с езера в кратери, резултат от вулканични експлозии. В Rift Valley lakes на Albertine Rift са разположени някои от най-дълбоките езера в света – Танганайка е дълбоко до 1470 м.

Kelimutu Crater Lake – остров Флорес, Индонезия

На вулкана Kelimutu има три езера с поразителни цветове. Tiwu Ата Mbupu е синьо и е най-западното от трите езера. Другите две, Tiwu Nuwa Muri Koo Fai и Tiwu Ata Polo, са разделени от обща кратерна стена и обикновено са оцветени в зелено или червено.

Crater Lake, Mount Pinabuto – Лузон, Филипини

Езерото Pinabuto е резултат от изригване през 1991 г. Това е най-дълбокото езеро в страната – 800 м. Намира се на 90 км от столицата Манила.

Crater Lake Okama, Mount Zao – Хоншу, Япония

Mount Zao се състои от няколко вулкана. Езерото е в кратера на Goshiki-Dake. То е известно още и като Five Color Pond (Езерото с петте цвята), защото променя цвета си, в зависимост от времето.

Кратерът, в който се намира, се е образувал след изригване през 1720 г. Той е дълбоко 60 м и е една от основните туристически атракции в региона.

Crater Lake, Mount Katmai – Аляска, САЩ

Mount Katmai е голям вулкан, разположен в резерват в южната част на Аляска. Езерото се е формирало след изригване през 1912 г.

Vulcan Point, Taal Volcano – Лузон, Филипини

Това е една от най-живописните гледки във Филипините. Скалата, чиято част се подава от езерото, е кръстена Vulcan Point. Тя се счита за най-големия остров в света във вулканично езеро.

Deriba Crater Lake, Jebel Marra – Дарфур, Судан

Deriba Crater е най-високата точка в Судан – намира се на 3 042 надморска височина. Вулканът се счита за спящ, което означава, че е възможно някога отново да изригне.

Crater Lake, Mount Ruapehu – Нова Зеландия

Ruapehu е един от най-активните вулкани в света и най-големият активен вулкан в Нова Зеландия. Дълбокият кратер е между върховете и е изпълнен с езеро между големите изригвания.

Yak Loum Crater Lake – Ратанакири, Камбоджа

Това е една от най-популярните дестинации в провинция Ратанакири в Камбоджа. Красивото езеро заема 4000-годишния вулканичен кратер.

Поради голямата му дълбочина - 48 м, водата е изключително бистра. Езерото е почти съвършен кръг и е заобиколено от буйни дъждовни гори, които са дом на много екзотични птици.

Kerid Crater Lake – Исландия

Езерото се намира в Южна Исландия, на популярния туристически маршрут, известен като Golden Circle. В района има няколко вулканични езера.

То е сравнително плитко - 7-14 метра, но поради минералите от почвата е непрозрачно и с наситен цвят аквамарин. Бреговете му са достъпни за хората.

Crater Lake, Licancabur – Чили

Licancabur е вулкан в най-южната част на границата между Чили и Боливия. Част от склоновете му принадлежат на Боливия, а другата част – на Чили. Вулканичното езеро е във втората страна.

То е покрито с лед през по-голямата част от годината. Това е едно от най-високите езера в света и въпреки че температурата на въздуха може да падне до минус 30 градуса, в него виреят планктони.

Viti Geothermal Crater Lake, Askja – Исландия

Районът е достъпен само няколко месеца през годината заради обилните дъждове, които се изливат. Тук е провеждано обучение по американската космическа програма Apollo, като астронавтите са се подготвяли за мисии на Луната.

Езерото е замръзнало пред по-голямата част от годината. То е второто по-дълбочина в страната – 220 м.

Heaven Lake, Baekdu Mountain – Китай/Северна Корея

Езерото се намира на границата между Китай и Северна Корея. Максималната му дълбочина е 384 м. От средата на октомври до средата на юни обикновено е покрито с лед.