Глоба от 100 до 300 лв. заплашва собствениците на кучета, които разхождат домашните си любимци по плажа в Бургас. Санкцията ще бъде налагана от официалното обявяване на плажните ивици за охраняема зона, а за изпълнението й следят зоополицаи.

„Когато хванем нарушител, съставяме акт за установяване на административно нарушение на базата на Наредбата за обществения ред на територията на Община Бургас”, поясни зоополицаят Стилиян Георгиев.

Собствениците на кучета недоволстват от наложената забрана.

На възпитаните стопани и кучетата са възпитани, казват собствениците на четириногите. Николай Димитров казва, че идва с кучето си по време, в което няма хора по плажа и се стара да го държи изолирано.

Борислав Господинов, също зоополицай, коментира, че къпането в морето не е забранено, но трябва да става с придружителя. „В смисъл, до тях трябва да е техният собственик, който да ги държи като на повод.”

Забраната за разходка на кучета по пясъка влиза в сила в момента на обявяване на плажната ивица за охраняема, посочва bTV. Това са плажовете с концесионери - Централен плаж, Северен плаж и плаж Сарафово. За кучкарите остава свободна зоната около солниците.