Присъдата на бившия италиански премиер Силвио Берлускони от 4 години затвор и 5-годишна забрана да заема държавни постове бе потвърдена снощи от Апелативния съд в Милано.

Апелативните магистрати решиха, че постановеното на първа инстанция наказание е справедливо. То обаче няма да влезе в сила, докато не мине и през последна инстанция, обясниха пред медиите адвокатите на бившия италиански премиер.

Берлускони бе осъден на първа инстанция по делото "Медиасет", отнасящо се за продажбата на телевизионни права на 4-ри години затвор за данъчни измами и лишаване от публична длъжност за 5 години, припомня БНР.

Благодарение на амнистия поради напредналата възраст на 76-годишния Берлускони ефективната присъда би била само от една година затвор. Съдът реши освен това, че бившият премиер трябва да възстанови на държавната хазна 10 милиона евро неплатени данъци.

Делото е във връзка с това, че компанията "Медиасет", собственост на Берлускони, изкуствено е завишавала цената за разпространение на филми, като чрез офшорни компании е създала черни каси в чужбина и е намалила приходите си в Италия, за да плаща по-малко данъци.

Очаква се бившият премиер да обжалва решението пред Върховния съд, което ще отложи изпълнението на присъдата, ако междувременно тя не бъде анулирана поради изтичане на давност.

Берлускони отрича обвиненията и твърди, че е жертва на прокурорите, които действат по политически подбуди. Съдът от първа инстанция, който гледа делото "Медиасет" от 2006 г., постанови, че Берлускони няма право да заема обществена длъжност в течение на пет години, а в продължение на три не може да управлява компания. Не се очаква обаче това да наруши крехкия политически консенсус в страната.