Брунело Кучинели, основател на едноименната италианска модна марка Brunello Cucinelli, вече е милиардер, пише Bloomberg.

Пазарната стойност на трикотажната марка Brunello Cucinelli SpA се е удвоила, откакто компанията излезе на борсата в Милано през април 2012 г., което означава, че личното състояние на Кучинели вече е най-малко 1 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg. Досега Кучинели не се е появявал в международна класация за богаташи.

Базираната в Соломео компания, която продава велурени якета по 4 530 долара и кашмирени жилетки по 1 920 долара, е генерирала 360 млн. долара продажби през 2012 г., или с 15.6% повече от предходната година. През февруари компанията прогнозира “умерен двуцифрен ръст” на приходите за 2013 г.

Вижте още: Топ 10 на луксозните марки обувки

В момента 63-процентния дял на Кучинели в компанията се оценява на 947 млн. долара. Той пък спечели над 90 млн. долара от продажба на акции по време на IPO-то.

“Благодарен съм, но съвсем честно, животът ми не се е променил, откакто работех заедно с баща ми във фермата,” казва Кучинели. “Най-важното нещо е, че успяхме да постигне този успех, докато в същото време проявявахме уважение към служителите ни, към хората от Соломео и към околната среда.”

Кучинели се присъединява към групата на станалите наскоро милиардери в модната индустрия, която включва хора като Тори и Крис Бърч, Алберто Прада Бианки и Марина Прада Бианки, които спечелиха от процъфтяващия пазар на луксозни стоки и последвалото от това повишения на пазарната стойност на модните марки.

В годишния си доклад за пазара на луксозни стоки през октомври консултантската компания Bain & Co. обяви, че световните продажби на облекло, аксесоари, косметика и парфюмерия ще нараснат с 10% през 2012 г. до 270 млрд. долара и ще отчитат ръст от между 4 и 6% на година в периода 2013-2015 г.

Вижте още: Най-мразените в модния бизнес

Кучинели е учил за инженер, но напуска университета, за да основе собствена компания с половин милион италиански лири (550 долара) през 1978 г. Неговите кашмирени пуловери с яки в ярки цветове набират популярност и през 1987 г. той мести ателието си в замък от 14 век в Соломео, провинция Умбрия.

На уебсайта на компанията има цитати от Сократ, Аристотел и Имануел Кант, а през последните 25 години Кучинели е помогнат за реставрирането и обновяването на Соломео, изграждайки театър, амфитеатър и градини за служителите на компанията и за местните жители.

Акциите на Cucinelli поскъпнаха с 50% при дебюта им на борсата в Милано, след като търсенето бе 17 пъти по-голямо от предлагането при IPO-то на компанията.

Кучинели притежава акциите си в модната къща чрез базираната в Соломео холдингова компания Fedone Srl.

“Искаме да се разрастваме, но по начин, който защитава ексклузивността на марката,” казва Кучинели. “Това определено може да бъде направено. Светът е голямо място. В момента изнасяме за 59 страни, но след пет години може би ще изнасяме за 70.”