Най-дискутираната тема в пенсионната система е увеличаването на годините на пенсиониране по модел на европейските държави, заяви Красимир Киров, изпълнителен директор на Евро Финанс АД по време на форума Шумът на парите, организиран от Profit.bg.

Там тя е доста по-висока и ще продължи да нараства. Пенсионната възраст за жените и мъжете ще се изравнят в някои държави. Това е и нещо като продължаване на нашия естествен път като част от ЕС.

Това води до проблеми в системата. Най-общо казано това е застаряващото население при солидарния модел, при който все по-малко работещи издържат все повече пенсионери, което оказва натиск на тази система, смята Киров.

При другата част - капиталопокривната система при наличие на криза се наблюдава проблем с втория и третия стълб на системата, а именно допълнителното задължително и доброволно пенсионно осигуряване.

Като възможности за развитие и добри практики, които могат да се отбележат в тази сфера е допълнителното доброволно пенсионно осигуряване. Има нужда от стимули в тази посока и то не само наличието на данъчни облекчения при вноски от страна на физически лица, но и създаването на механизъм и разработването на система, която да позволява по-добре функциониращо допълнително доброволно пенсионно осигуряване от страна на компании.

Имаме такива добри примери - в Англия така наречените defined contribution/defined benefit пенсионни схеми в САЩ и в редица европейски държави. В тази посока е начинът да се справяме с наболелите проблеми.

Киров смята, че заявките за това, че трябва да се увеличават осигуровки и че трябва да се върне увеличената пенсионна възраст не са правилни. Според него това би довело до проблеми и би изпратило погрешен сигнал до европейските страни за пътя, по който се движим. По-голямата пазарна свобода би довела до по-високи резултати в бъдеще. Този път се извървява не само от страна на пенсионната система, но и от много други сектори. Като държава, която се слави с ниските данъци и в която има все по-малко държавна намеса това би изпратило погрешен сигнал, а и ще натовари бюджета в период, в който не е желателно.

През 2013 г. форумът „Шумът на парите“ се организира със съдействието на ВИП спонсора Евро Финанс и основните спонсори – SG Експресбанк, вносителят на автомобили Chevrolet, застрахователното дружество Армеец, Пенсионно-осигурителна компания Доверие и дружествата за управление на активи Актива Асет Мениджмънт и ЕФ Асет Мениджмънт. Сред спонсорите на събитието са и Balkans International Wine.

Медийни партньори на събитието са Дарик радио, телевизия Bulgaria on air, сп. Мениджър, в. Стандарт, SeeNews, imot.bg, novini.bg и insurance.bg.

Организационен партньор е компанията за управление на събития Ивенто. Форумът се осъществява с комуникационната подкрепа на агенция за връзки с обществеността AMI Communications България.

Пълната програма на събитието можете да откриете тук