Партията на Бойко Борисов, ГЕРБ, спечели българските парламентарни избори в неделя с 30% от гласовете. Но е малко вероятно той да успее да състави правителство, след като другите три политически сили, които влизат в Парламента, се обявиха против сътрудничеството с него. Това пише в днешния си брой френският лявоцентристки ежедневник Liberation в статия под заглавие „Бойко Борисов- българският Берлускони:

Колоритният Бойко Борисов е едно изключение на българската политическа сцена. Неговите широки плещи, грубовата реч, народните му корени и влечение към оръжията направиха от този бивш каратист, станал ченге номер едно на България, човек, пратен от провидението, в очите на неговите избиратели, които го издигнаха до премиер през 2009 г., виждайки в него преди всичко човек на действието“, пише вестникът:.

„Това е нещо като български Берлускони, който прави безвкусни шеги, но това е и човек, който осъществи проекти“, коментира професорът по право Христо Христев, подчертавайки инфраструктурните дейности, осъществени в най-бедната страна в Европа.

Борисов е също така политическо животно, което не пада по гръб. Ако подаде оставка на 20 февруари под натиска на протестите срещу повишаването на цените на електроенергията, то бе с мисълта да скочи по-високо на предсрочните избори (само след два месеца) в неделя.

Неговото оттегляне бе грижливо подготвено: „Не искам да участвам в правителство, при което полицията бие хората и където заплахата от протести заменя политическия дебат“. И с високопарност: „Не искам да виждам кръв по улиците“.

Това бе достатъчно, за да върне протестиращите по домовете им и да погребе дебата по социалните въпроси, но не и за лесното му преизбиране.

Неговите критици го обвиняват в авторитаризъм. „Борисов и неговият вътрешен министър Цветан Цветанов възстановиха методите на политическата полиция от комунистическия режим“, заяви по време на кампанията бившият министър-председател Иван Костов. Да не броим скандалите с поослушване и публикациите на компрометиращи досиета, които дадоха повод за злословия на неговите противници, многото „сиви петна“ около миналото на силния човек на България.

Шеф от 1991 на охранителна компания – дейност, обикновено свързвана с криминалните среди, този спортист, син на апаратчик, бе бодигард на сваления последен комунистически диктатор Тодор Живков. Той вероятно е бил нает от тайната полиция под името Агент Буда, научаваме от сайта Бивол, свързан с Уикилийкс. Обвиненият отрича.

След това Борисов осигури сигурността на наследника на трона Симеон Сакскобургготски, който, премиер от 2001 г., го издига в Министерството на вътрешните работи. Неговите обещания да се пребори с организираната престъпност, в момент когато България бе разтърсвана от брутални уреждания на мафиотски сметки, му осигуриха кметския пост в София, на който остана два мандата и където създаде своето движение ГЕРБ, акроним на Граждани за европейско развитие на България – дясноцентристка партия, която бързо го качи на власт.

Неговите антиокорупционни тиради галеха слуха на западните инвеститори и дипломати въпреки неортодоксалните му методи. Но резултатите са толкова слаби, че той е заподозрян, че играе ролята на арбитър между различни олигархически кланове със съмнителни състояния, които са в основата на корупцията в страната, и че се опитва да се издигне над тях с методите на руския президент, Владимир Путин.