Ако трябва да направя прогноза за лихвите през тази година, според мен тенденциите от миналата година ще се възпроизведат в много голяма степен, но с тази разлика, че спадът при лихвите за домакинствата ще е по-голям, отколкото за корпоративния сектор. Това каза Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк, по време на форума „Шумът на парите“.

По думите му това е естествено, защото перспективата на банковия сектор е по-скоро свързана с домакинствата. Там ще видим повече конкуренция, а лихвите започват от по-високи стартови нива и са изправени пред по-големи корекции.

Смятам, че ще бъдем удовлетворени от резултата, който ще видим тази година, заяви Павлов. Оптимисти сме, че лихвите ще продължат да намаляват, но темповете, с които това ще се случва ще бъдат близки до тези, които наблюдавахме през последните 12 месеца още 2-3 години, а след това вероятно ще се забавят.

Важното е с каква скорост се нормализират лихвите по депозитите, защото все още има значителна дисперсия при лихвите по депозити, с които работят банките според Павлов. Добрата новина е, че това явление се редуцира. А това допълнително ще освободи поле за намаляване на лихвите по кредитите.

Банките са под значителен натиск да намерят заместващи източници на доходи, за да капитализират позициите си и да завършат процеса на абсорбиране на загубите от недвижимите имоти и рецесията. Дълг на банките е да произведат по-ниски лихви за реалната икономиката, но това няма да се случи по магически начин, а най-вече чрез увеличаване на рационализацията при предлагането на продуктите и услугите.

Не смятам, че наблюдаваме голяма промяна в продуктите и услугите на банките, те ще останат такива, каквито ги познаваме през следващите години. Драматична промяна ще има не там, а при начина, по който трезорите продават и достигат до клиентите. Това ще им даде възможност да редуцират допълнително разходите и съответно да намалят лихвите.

В това отношение обаче допълваща роля има и правителството. Очакваме то да запази макроикономическата стабилност и публичните финанси, защото това е едно от необходимите условия, за да имаме среда на ниски лихви, заяви Павлов.

През 2013 г. форумът „Шумът на парите“ се организира със съдействието на ВИП спонсора Евро Финанс и основните спонсори – SG Експресбанк, вносителят на автомобили Chevrolet, застрахователното дружество Армеец, Пенсионно-осигурителна компания Доверие и дружествата за управление на активи Актива Асет Мениджмънт и ЕФ Асет Мениджмънт. Сред спонсорите на събитието са и Balkans International Wine.

Медийни партньори на събитието са Дарик радио, телевизия Bulgaria on air, сп. Мениджър, в. Стандарт, SeeNews, imot.bg, novini.bg и insurance.bg.

Организационен партньор е компанията за управление на събития Ивенто. Форумът се осъществява с комуникационната подкрепа на агенция за връзки с обществеността AMI Communications България.

Пълната програма на събитието можете да откриете тук