Икономическите загуби от природни бедствия в световен мащаб възлизат на около 2.5 трлн. долара от 2000 г. насам, според доклад на ООН.

Сумата е поне с 50% по-висока от предишни оценки.

В доклада на ООН се казва, че икономическите загуби от наводнения, земетресения и суша ще продължат да се увеличават, освен ако компаниите не предприемат действия, за да намалят експозицията си към риск, свързан с природните бедствия.

Вижте още: Пет природни бедствия с щети за по 1 млрд. долара през 2013 г.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че докладът, който се базира на загубите в 56 страни, ясно показва, че "икономическите загуби от природни бедствия са извън контрол" и могат да бъдат намалени само посредством партньорство с частния сектор.

"Нашите обезпокоителни данни показват, че преките загуби от наводнения, земетресения и суша досега са подценявани с най-малко 50%," казва Бан. "От началото на века преките загуби от природни бедствия възлизат на около 2.5 трлн. долара. Това е неприемливо, когато разполагаме с познанията да намалим загубите."

Според доклада засилващият се процес на глобализация, търсенето на по-ниски разходи и по-висока производителност, и по-бързи доставки "привличат компаниите към изложени на риск области."

Например, Toyota е изгубила 1.2 млрд. долара проходи от продажби от земетресението в Япония поради недостига на части, заради който в САЩ са били произведени със 150 000 автомобила по-малко, а производството в Индия и Китай е намаляло със 70% и 50%, респективно.

От друга страна, компанията Orion, която притежава една от най-големите електроразпределителни мрежи в Нова Зеландия, е инвестирала 6 млн. долара в защита срещу сеизмична дейност и тази инвестиция е спестила на компанията 65 млн. долара при земетресенията в страната през 2010 и 2011 г.

Вижте още: Бедствия изядоха 23 млн. от застрахователите

Превантивните инвестиции от страна на рибари в Мексико пък са спестили на всеки предприемач по 35 000 долара по време на урагана Уилма през 2005 г.

Според нов модел за оценка на щетите, разработен от ООН, загубите в световен мащаб само от земетресения и циклони ще бъдат средно 180 млрд. долара годишно до края на века. В тази сума не се включват щетите от наводнения, свличания, пожари и бури, според доклада.