Да ти платят, за да излезеш във ваканция? В Evernote това е възможно. Калифорнийската новосъздадена компания, известна с услугата си за онлайн бележки, предлага 1000 евро на всеки от своите служители, предприел поне едно едноседмично пътуване годишно.

И това не е всичко: младата компания предлага също и неограничени отпуски. „Ние искаме да поощрим нашите служители да вземат ваканциите, които заслужават, без ограничения“, обоснова се Минди Коен, директор по подбор на персонала. Те все пак трябва да съобщят датата на завръщането си, преди да заминат.

Evernote не е изолиран случай. В Силициевата долина все повече предприятия приемат тази политика. Като Eventbrite, сайт за организиране и управление на събития. „Служителите, които вземат най-много отпуска, са основно тези, които най-добре изпълняват целите си“, подчертава Джулия Харц, една от двете основателки.

„Неограничените отпуски са на път да се превърнат в норма“, констатира Стефан Льо Вие, създател на Work4Labs, приложение за наемане на служители във Facebook. Пристигнал в Сан Франциско преди две години и половина, този френски предприемач бързо се сблъсква с очевидното: в този регион „perks“ (естествените привилегии) са неизбежни.

„Желаехме да приложим същите методи като в нашите френски офиси“, спомня си той -„Но бяхме длъжни да се адаптираме, иначе щеше да е катастрофално“.

Тези предимства, демократизирани от Google, започнаха да се разпространяват повсеместно. Първо- безплатната храна, един вид синдикален минимум, който малко компании могат да си позволят да нарушат, после – след като дълго време се съпротивляваше, Yahoo! се предаде през миналата година.

Хамбургер, пица, буритос и суши

Някои дори прекаляват. В кампуса на Facebook в Менлоу Парк, има заведения по избор: две кафенета, известни със своите качества, хамбургери, пицарии, буритос и още суши. И всичко това под ръководството на шеф, отнет през 2008 г. от Google.

Снакс по желание, масаж, йога, фитнес, фризьор, пералня, почистване по домовете, дни, посветени на лични проекти, парична помощ за купуване на електромобил, премии за раждане на дете, таблети, смартфони, други технологични устройства... Списъкът на преимуществата- някои безплатно, други на намалени цени, е дълъг и не спира да се увеличава. Защото Силициевата долина се впусна в бясно състезание. Привилегиите се трупат и стават задължителни. Някои се налагат на всички и от друга страна е трудно да се върнеш назад. Мариса Майер, новият директор на Yahoo!, имаше горчив опит с това.

Нейното решение, в началото на годината, са сложи край на дистанционната работа предизвика остри реакции. „Ако тези привилегии са цената за привличане и задържане на таланти, това е инвестиция, която си струва“ заявява Уитни Брук, HR – специалист в Box, компания за съхранение в облачни технологии.

„Талантите“ са едно от основните полета на сблъсъци между компаниите в региона. В контекста на загуба на работна ръка и ограничена имиграция, добрите IT-инженери не достигат. И всички средства за привличането им са добри.

Десетки хиляди долара на служител

Думата „таланти“ стана крайно популярна в Силицевата долина. Годишната издръжка на политиката на привилегии може да се оцени на десетки хиляди долари на служител, но компаниите уверяват, че тя е печеливша.

В Google обясняват, че безплатните обеди позволяват да се поощрят срещите и обмяната на идеи в екипа, от което понякога се раждат неочаквани идеи. С три безплатни хранения на ден, служителите са подбудени да остана по- дълго на работното си място. А безплатните пътувания в автомобили с Wi-Fi, които свързват различните кампуси на Силициевата долина със Сан Франциско, са два потенциални часа работа на ден.

„Нашият екип е възможно най-добрата ни инвестиция“„ казва Джулия Хартс. „И това дава плодове по отношение на производителността“

Този аргумент, който често се изтъква, обаче остава труден за проверяване. Никое от запитаните компании не е в състояние да даде точни данни, за да го докаже. „Най-накрая ще стигнем такова състояние, че издръжката ще струва повече от печалбите“, предупреждава Фейвид Люин.

Освен ако финансовите власти не се намесят. Според Wall Street Journal те вече обмислят да наложат данък на безплатната храна като част от възнаграждението. Това ще доведе до поскъпването ѝ с 30%. А след нея – и други привилегии могат да бъдат заплашени.