Папа Франциск заклейми култа към парите в реч пред чуждестранните посланици във Ватикана. Светият отец заяви, че пазарната икономика създава тирания, в която хората са оценявани единствено според възможността си да консумират.

В първата си годишна реч папата направи паралел с митичния култ към златния телец и подчерта, че той е намерил ново и безсърдечно превъплъщение в сегашния култ към парите.

В обръщение към посланиците на Киргизстан, Ботсвана, Люксембург и Антигуа и Барбуда във Ватикана, в четвъртък папа Франциск заяви, че съвременният човек има патологично отношение към парите. Като доказателство за твърдението си папата посочи факта, че парите имат огромна власт „над хората и обществото”.

„Финансовата криза, която изживяваме, ни кара да забравим, че корените й се крият в дълбоката човешка криза. Създадохме си нови идоли. Преклонението пред Златния телец придоби нов и жесток израз в култа към парите и диктата на една безлична икономика, на която й липсват истински човешки цели”, заяви папа Франциск, предаде Фокус.

Междувременно Банката на Ватикана съобщи, че за първи път ще обяви публично годишния си отчет. Институтът за религиозни дела, който е в центъра на няколко сериозни финансови скандала през последните няколко години, ще наеме независима счетоводна фирма, която да направи одит в съответствие с нормите за борба с прането на пари, съобщава БНТ.