Еврозабрана за зехтина възмути ресторантьори
Ресторантьорите в България са възмутени от ново разпореждане, готвено от Европейската комисия. Намерението да се забранят съдове за зехтин, които могат да се пълнят многократно, ги задължава да ползват само оригинални бутилки, с които да зареждат масите.
Забраната, която влиза в сила от догодина, бе съобщена през уикенда от говорител на Европейската комисия, припомня вестник "Труд".
Бутилките за еднократна употреба трябва да носят етикет с указан произход на мазнината, каза говорителят. Мярката цели да предотврати фалшификации, т.е. сервиране на нискокачествен зехтин в маркова опаковка, каза говорителят.
Откриха рецептата на перфектната храна
Според Атанас Димитров, председател на Асоциацията на ресторантьорите в София, тази забрана означава, че браншът занапред няма да може да се договаря спокойно за по-големи количества зехтин, така че цената на предлаганите от тях продукти да е по-приемлива за клиентите.
“Значи някой някъде ще започне да произвежда опаковки със зехтин, които ние ще сме длъжни да купуваме. Това означава, че се налага монопол на определени производители, особено на такъв малък пазар като нашия”, каза пред “Труд” Димитров.
Според него ресторантьорството е бизнес, който се саморегулира. Ако посетителите на ресторантите решат, че ги лъжат със зехтина или им предлагат нещо фалшиво, те повече няма да стъпят в това заведение или хотел, каза той.