Налице са пет фази на бичия пазар. Първата фаза е страхът от предходния мечи пазар. Втората фаза е отрицание за наличието на бичи пазар.

Третата фаза е яростта от изтърваните огромни печалби. На практика, именно тази фаза направи наблюдаваното рали в САЩ, отвело индексите до нови рекорди.

Четвърта фаза е, когато непознати започнат да задават въпроси от рода на „късно ли е да се купят акции на Tesla, например“, които неизменно присъстват в новините и поставят рекорд след рекорд.

И накрая в петата фаза на бичия цикъл всички са в еуфория и смятат, че единствената посока, в която може да се движи пазарът, е една - нагоре.

В момента сме именно в четвърта фаза, според анализатора Грег Троколи, съосновател на ChartLabPro.com, цитиран от финансовото издание Yahoo! Finance.

За тези, които в момента обмислят дали да си купуват акции или не, със сигурност можем да кажем, че са изтървали дъното. Това, което е от значение в момента, е как могат да се включат инвеститорите в играта, така че да не са губещите, които поемат продажбите от големите играчи.

Според Троколи нивата от 1 700 не са недостижими при веднъж преминати всички нива на съпротива.

Техническият анализатор обаче препоръчва на инвеститорите да закриват позиции при затваряне на широкия индекс под нивото 1 643 пункта. Според него затваряне под посоченото ниво би инициирало загуби от още поне 50-60 пункта.