Президентът Росен Плевнелиев започва консултации за връчване на мандат за съставяне на правителство с парламентарно представените политически партии в 42-рото Народно събрание. Плевнелиев ще се срещне последователно с представителите на ГЕРБ, Коалиция за България, на Движението за права и свободи и на партия "Атака".

След края на консултациите държавният глава ще връчи проучвателен мандат за формиране на кабинет на ГЕРБ, най-голямата по численост парламентарна група.

Вчера лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов заяви, че няма да предложи правителство и ще върне мандата след около половин час.

"Ще приема мандата и още там ще обявя кабинета и ще върна мандата, така че да спестя време, около половин час, до даването на мандата на следващата партия", заяви Борисов. По думите му причина за това е, че „ тройната коалиция вече е видна, така че само ще губя време“.

От втората политическа сила Коалиция за България предлагат съставянето на програмно правителство с министър-председател Пламен Орешарски.