Директна авиолиния може да свърже България и Китай в близките месеци. Преговорите за това между 25-милионната провинция Джъдзян, отдалечена на 500 км от столицата Пекин, и родното транспортно министерство предстоят.

Това ще се случи по време на българо-китайския инвестиционен форум, на който община Пловдив ще бъде домакин на 28 май, съобщи вестник "Стандарт".

След като бъде постигната принципна договорка, ще бъде разговаряно и с китайски превозвачи, които да оперират линията, обясни председателят на Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай Иван Тодоров.

Реалната работа може да бъде извършена за 2 месеца, след като се постигне споразумение с авиопревозвач, обясни той. Провинцията има интерес да превърне летище София във врата към Европа, тъй като от там годишно към Стария континент летят близо 1.5 млн. пътници.

Над 150 азиатски бизнесмени ще пристигнат у нас за форума в Пловдив. В резултат на бизнес срещите се очаква да у нас да започне да функционира икономическа индустриална зона за китайски инвеститори, както и текстилен център.

Годишният стокооборот на зоната се очаква да достигне 10 млрд. евро след 3 до 5 години от началото на работата й.

Китайските инвеститори имат интерес за вложения у нас в областта на енергетиката, строителния бизнес, финансите, туризма, логистиката, текстилната и козметичната промишленост. Азия има интерес да внася родна козметика на базата на розово масло, вина и кисело мляко.