На граничния пункт Златоград - Ксанти се е образувала километрична колона от чакащи да преминат границата автомобили. От гръцка страна също има колони от автомобили.

Граничният пункт е блокиран от протестиращи предприемачи, които са категорични, че няма да отстъпят, докато не бъде отменено ограничението за преминаване на тежкотоварни коли само до 2 тона.

Десетки изнервени шофьори и пътници обаче настояват да бъдат пропуснати през границата, предаде БНР.

Протестиращи предприемачи от района напълно блокираха граничния пункт в Златоград. Два дни ще бъде така и ще поискаме разрешение за още три, заявиха протестиращите:

„Това е категорично, докато не се махне тоя знак, защото на предната ни казаха, даже го имаме писмено, че има споразумение за 3.5 тона, с което се съгласихме, въпреки че пак е проблем, защото един празен пътнически микробус е 3.5 тона. Най-лошото знаете ли кое е? Знакът важи само тук за границата. Минеш ли след знака, няма проблеми, 10 тона да си, няма никакъв проблем“, заявяват те.

Според полицията и община Златоград разрешение за блокада няма. Повече от 1 км беше образуваната колона от автомобили от българска страна с малки деца и инвалиди в колите. Имаше блокирани пътуващи и от гръцка страна.