Общоизвестно е, че най-добрият начин за отслабване се състои от нискокалорично меню и физически упражнения. Но откриването на този простичък процес също не е било за един ден и, за да отслабнат, понякога хората са намирали твърде специфични и дори безумни начини. И до днес индустрията на диетичните храни и добавки генерира бизнес за милиони, а съветите за отслабване правят авторите си богати.

Никоя от следващите диети в никакъв случай не трябва да се приема като съвет за отслабване. Те просто илюстрират дългия път на диетите:

5. Диета на Бантинг

Всички сте чували за диетата на Аткинс. Макар да е по-правилно да я наречем диетата на Бантинг. Англичанинът Уилям Бантинг живял през 18 век и бил успешен предприемач – майстор на кофчези. Живял той спокойно до около 60-тата си година, когато осъзнал, че е неприлично дебел, страда от задух и изобщо - това вреди на здравето му. Тогава, заедно с лекаря си д-р Харви, Бантинг се заел да изработи нов режим на храненето си и създал нисковъглеродната диета. Постигнатият резултат бил толкова впечатляващ, а предприемаческият дух на Бантиг достатъчно жив, за да превърне диетата си в успешен търговски продукт. Той написал трактат как да се лекува наднорменото тегло с диета, а със собствения си дълъг живот бил пример за положителното влияние на умереното хранене. Постижение през 18 век, нисковъглеродната диета е претърпяла толкова изменения до наши дни, а храната ни толкова се различава от тази преди два века и половина, че днес тя е една от най-непрепоръчителните.

Вижте още: Най-лошите диети за 2013 г.

4. Спяща диета

Принципът на тази хитроумна диета е следният: когато спят, хората не ядат. Затова се препоръчвало преди вечеря желаещите стройна фигура да си легнат, а ако не могат да заспят - да вземат приспивателни. Сред почитателите на този метод е Елвис Пресли.

3. Течна диета

Изобретяването на тази диета се приписва на Вилхем Завоевателя. Говори се, чер той бил толкова тежък, че едва можел да язди кон, така че се наложило да откаже храната напълно и да мине само на течности. Вилхем се спрял на ликьора. Диетата не дала резултат, още повече, че същата година Вилхем Завоевателя, пиян, паднал от коня си и загинал.

Вижте още: Най-добрите диети за 2013 г.

2. Оцетна диета

Тази диета била много популярна в епохата на романтизма, още повече, че придавала на лицето модерния в тази епоха мъртвешки бял цвят. Сред известните ѝ почитатели бил лорд Байрон. Състояла се в очистване на организма с пиене на оцет половин час преди хранене. Язвата и припадъците били най-честите ѝ следствия, но впрочем – по-това време и те били на мода.

1. Цигарена диета

През 20-те години повечето мъже вече са пушачи, съвсем неподозирайки за вредата за белите дробове и сърцето. Цигарената индустрия вече се опитва да завоюва дамите. Едно от положителните следствия, с които цигарите са рекламирани, е загубата на тегло. Дори до 70-те години на 20 в. това е тайното оръжие на моделите за стройна фигура.