София е на път да се сдобие с втори подземен археологически музей, след като преди дни бе открит този под базиликата "Св. София". Този път разкопките ще бъдат край църквата "Света Неделя".

Те ще се свържат с разкритата археология на Ларгото и пред ЦУМ. На места разкопките ще се виждат от стъклени подове, по които ще се разхождат жителите и гостите на София.

Това предвижда проектът на "Ситиарх" с ръководител арх. Димитър Младенов, класиран на второ място от журито в конкурса за концепция как архитектурно да бъде оформен целият площад около храма, съобщи standartnews.com.

Ето го новият облик на Женския пазар (снимки)

Журито присъди още едно второ място на колектив архитекти с ръководител Дамян Томалевски. Той пък залага на наличието на римски форум на това място, което трябва да бъде открито за съвременниците.

"Столична община ще възложи на двата колектива да доразработят проектите си, така че да избере най-доброто от тях", обясни главният архитект на София Петър Диков. Това ще стане до 6-8 месеца.

При всички случаи движението на автомобили и трамваи покрай пл. "Света Неделя" ще бъде премахнато. Няма да го има и паркинга пред "Шератон". Пешеходната зона ще започва от НДК, ще преминава през цялата Витошка и ще стига до ЦУМ.