72-етажният небостъргач Shard, който се извисява на повече от 300 метра, в лондонското небе, е символ на търговски амбиции. Той бе открит преди година с пищна церемония като най-високата сграда в Европа.

Въпреки грандиозното откриване и стотиците публикации, свързани със „стъкления къс“, творението на архитекта Ренцо Пиано се оказа пълен провал.

Все още, близо година след откриването му, Shard изглежда няма наематели.

Тази ситуация донякъде е резултат от неговата локация: намиращ се на юг от Темза, небостъргачът не оправдава високите си наеми, поради което корпоративните клиенти се отдръпват, а създателите му изглежда са изпаднали в голяма беда.

Нито един от офисите не е отдадени под наем. Почти всички луксозни апартаменти (на цена 50 милиона паунда всеки) м са празни.

Вечер светлините светят само на два от етажите – на тридесет и втория, където се намира луксозен ресторант, и на последния, където е панорамната площадка с гледка към Лондон, съобщава The Independent.

Инвестицията от 500 млн. паунда бе направена от катарски инвестиционен фонд. Забележителен факт е, че Катар дължи безпрецедентното си петролодоларово благосъстояние на природния газ. Той добива около 80 м тона природен газ годишно, което прави 8 млн. барела на ден, така че емирството просто няма нужда от незабавна възвращаемост на всяка цена дори и от най-големите си търговски спекулации.