Правителството с премиер Пламен Орешарски ще бъде гласувано от 42-рото Народно събрание на редовно парламентарно заседание. Президентът Плевнелиев подписа указ, с който предлага на 42-рото Народно събрание да гласува кандидатурата на Пламен Орешарски за министър-председател.

Още преди да стигне до Народното събрание за одобрение - проектокабинетът "Орешарски" претърпя промяна. Калин Тихолов - номиниран за министър на инвестиционното проектиране, беше заменен, заради негативната реакция на гражданското общество. Архитект Иван Данов е новата кандидатура за Министреството на инвестиционното проектиране, припомня БНТ.

Пламен Орешарски така и не разкри кой ще е вторият вицепремиер. Предполага се, че това няма да е Миглена Плугчиева, чието име се завъртя в публичното пространство.

Минути преди началото на редовното заседание на Народното събрание от 9.00 часа остава неясно как ще гласуват депутатите на ПП „Атака”. Парламентарната група на партията на Волен Сидеров ще заседава и ще вземе решение непосредствено преди заседанието на парламента, съобщи снощи Явор Нотев, народен представител от ПГ на „Атака”, цитиран от Фокус.

Останалите три парламентарни групи – на ГЕРБ, БСП и ДПС вече обявиха позициите си.

Депутатите на най-голямата парламентарно представена партия ГЕРБ ще влязат в залата, но няма да се регистрират и няма да гласуват. БСП и ДПС ще подкрепят кабинета на Пламен Орешарски.

Без депутатите на ГЕРБ и "Атака" (ако не се регистрират) БСП и ДПС не могат да постигнат кворум от 121 депутати и заседанието на парламента ще бъде провалено. Ако поне един депутат извън БСП и ДПС се регистрира, тогава кабинетът ще бъде гласуван и подкрепен.