Консолидираната печалба на Централна кооперативна банка се повишава със 70.2% през първото тримесечие до 1.85 милиона лева, показа отчетът на банката на сайта на БФБ.

Към края на тримесечието балансовата стойност на активите на ЦКБ на консолидирана основа е 3.59 млрд. лева, като повишението им е от близо 10% на годишна база.

Паричните средства – в каси и разплащателни сметки в централни банки, формират 21.06% от балансовото число на финансовата институция, при 27.20% в края на март миналата година. Предоставените ресурси и аванси на банки са с тегло 8.30% от балансовото число при 4.33% година по-рано.

Интересен е фактът, че банката държи инвестициите си основно в български държавни облигации, македонски държавни облигации, както и руски държавни облигации, както и корпоративни облигации и компенсаторни инструменти, както става ясно от тримесечния й отчет. В тези инструменти са инвестирани 16.85% от активите й, при 15.26% в края на миналата година.

Общата стойност на задълженията на банката на консолидирана основа е 3.23 милиарда лева. Основната част от тези задължения - над 94% - са задължения към депозанти, които се повишават с 8.1% на годишна база.

За последните шест месеца акциите на банката са поскъпнали със значителните 72.9%.