В преследването на мъглявия идеал за женска красота, дамите понякога се решават на най-радикални мерки: отстраняване на ребра, липосукция, чупене на кости и дори хранене с хартия. Но учени установиха, че на притежателките на един типично женски недостатък е съдено да живеят десет години повече, отколкото на жените със съвършени форми.

Както се оказа най-големи късметлийки са жените, които природата е надарила с крушовиден тип фигура. С такава фигура могат да се похвалят Кейт Уинслет, Кристина Хендрикс и Дженифър Лопес. „Полезните“ форми – това е комбинацията от малък бюст, тънка талия и и широки бедра.

Освен това, според учените, 30-годишните жени, които запазват тънката си талия, са също една крачка по-близо до тайната на дълголетието.

При мъжете, които около 30-те си години се окажат с бирено коремче, продължителността на живота се съкращава с цели 17-18 години спрямо стройните им връстници.

Заключението на учените е, че не е толкова важно колко мазнини трупаме, а къде ги трупаме.

Мазнините, които обгръщат важни вътрешни органи, оказват неблагоприятно въздействие на целия организъм. По-специално, мастната тъкан произвежда съединения, които увеличават вероятността от диабет, както и смущения в сърдечно-съдовата система. Неизбежно, рано или късно това води до инсулти.

За всички онези, които преживяват, защото имат пълни бедра и крака - има добра новина. Мазнините в тази област са дори полезни, тъй като защитават тялото.

В крайна сметка, според учените, не всичко, което изглежда красиво, е здравословно и наопаки - някои недостатъци може да удължат живота.