Най-вероятно до 1 септември няма да има промяна на цената на електроенергията. Това заяви пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова след днешното заседание на Обществения съвет към Министерство на икономиката и енергетиката, предаде „Фокус”.

Харитонова обясни, че всички предложени промени изискват и изменения в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяемите източници, което изисква време.

От новата методика за ценообразуване най-недоволни ще бъдат тези, които отпадат от квотата за обществен доставчик, ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел" и част от топлофикационните дружества, заяви Асен Василев, който до преди дни оглавяваше енергийното министерство, предаде БГНЕС.

По време на днешното заседание на Обществения съвет към МИЕТ Асен Василев представи новия модел на ДКЕВР за ценообразуване на електрическата енергия, който беше подготвен от неговия екип и от експерти на ДКЕВР.

Според предложения модел трябва да отпаднат добавките в ценообразуването. Това означава и, че вече няма да има добавка за високоефективно комбинирано производство.

Ако се понижи ценообразуването по предложения начин, цената на електроенергията за клиентите на ЕНЕРГО ПРО може да намалее с 1 %, цената на тока за клиентите на ЕВН може да се увеличи, но минимално – с 0.5 %, а за клиентите на ЧЕЗ – с 2.1%.

Новият модел на ценообразуване изисква изменение на Закона за енергетиката и Закона за ВЕИ и промени в наредбите на ДКЕВР, обясни председателят на ДКЕВР. Затова вероятно до 1 септември няма да бъде приета новата методика за ценообразуване.