Бомба със закъснител цъка на пазара на труда, предупреди социалният министър Хасан Адемов. Той поясни, че наесен ще ни залее вълна от хиляди безработни, защото приключват програмите за временна заетост с европари.

Проблемът е, че освободените работници няма как да бъдат наети наново, тъй като са изразходвани парите от Националния план за насърчаване на заетостта. До май Агенцията по заетостта е договорила 67 млн. лв. от общия бюджет.

За 2013 г. той е 72 млн. лв. Към тях се прибавят и голяма част от 30-те милиона, осигурени от служебния кабинет за спешно наемане на безработни.

"Така за субсидирана заетост са изразходени 85 млн. лв., без да са оставени средства за балансиране и без да се мисли по въпроса какво ще се случи в края на годината, когато са тежките дни за пазара на труда", коментира Адемов.

Той припомни, че 2012 г. е била пикова по включване на безработни в европрограмата "Развитие на човешките ресурси". Тогава е намерена работа на около 80 хиляди българи.

От юни до края на 2013 г. се очаква тези хора да бъдат освободени от работодателите си и да се регистрират в бюрата по труда. "Ако искаме да ги разположим на пазара на труда с някаква форма на заетост, трябват допълнително 60 млн.", каза Адемов пред БНР.

При това състояние на бюджета обаче могат да се намерят не повече от 30 млн., посочва вестник "Стандарт"