САЩ решиха да засилят санкциите си срещу Иран, като по-конкретно се насочат към иранската национална валута и автомобилния сектор на страната, съобщи Белия дом.

От американското президентство мотивираха решението си с липсата на сътрудничество от страна на Техеран по отношение на ядрената му програма.

Две седмици преди изборите за президент в Иран, президентът Обама даде чрез този указ "зелена светлина" за налагането на санкции срещу чужди субекти, извършващи големи транзакции за купуване или продажба на риали, или които притежават банкови сметки в риали извън Иран", обясни говорителят на Белия дом Джей Карни.

Карни отбеляза в комюнике, че макар и риалът да се е обезценил наполовина от началото на 2012 г. заради американските санкции във всички област, това е първият път, когато санкциите са насочени пряко срещу иранската валута.

Новите американски санкции срещу иранската национална валута имат за цел да направят риалът "неизползваем" в чужбина, обясни високопоставен служител във Вашингтон, цитиран от БГНЕС.

Идеята по същество е риалът да се направи неизползваем извън границите на Иран, обясни служителят, пожелал анонимност.