В СAЩ има традиция успелите хора да бъдат канени в университетите и колежите, за да изнесат лекции пред бъдещите професионалисти. Много от хората, които фигурират в класацията на Forbes, с удоволствие разказват за себе си и споделят житейските уроци, които понякога са научили по трудния начин. Техните съвети могат да бъдат полезни не само на бъдещите висшисти, но и на абитуриентите, които сега се ориентират за посоката на бъдещото си развитие:

Всички искаме да бъдем ценени

Опра Уинфри, телевизионна водеща, една от най-влиятелен жени в света според Forbes, в рече в Харвардския университет:

„Това е най-важният урок, който съм усвоила за 25-те години от кариерата си: за всички ни е важно да бъдем ценени. Искаме да ни разбират. През годините съм направила повече от 35 000 интервюта. И всеки път, когато камерите бяха изключени, участниците в програмите ми идваха и питаха: "Представих ли се добре?" Чух тези думи и от президента Буш, и от президента Обама. Дори блестящата Бионсе ми зададе този въпрос!

Човешките взаимоотношения

Мелинда Гейтс, съосновател на фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“. Реч в университета Дюк:

Тези, които вярват, че цифровите технологии разделят хората, грешат. Но грешат и тези, които твърдят, че благодарение на цифровите технологии отношенията между хората възникват автоматично.

Технологиите не са нищо повече от инструмент. Да, мощен, но все пак инструмент. А здравите човешки взаимоотношения са нещо съвсем различно. Те не са средство за постигане на целта – те са самата цел. Те са едновременно и цел, и резултат в живота, пълен със смисъл. Взаимоотношения извикват в нас най-удивителните чувства - любов, щедрост, човечност.

Не търсете лесни пътища

Шахид Хан, собственик на компанията за производство на авточасти Flex-N-Gate. Реч в Университета на Илинойс:

Когато пред мен са се откривали два пътя – единият труден, другият лесен, винаги се е оказало, че трудният път е правилният.

начин - и има право.

Вижте още: Съветите на милиардерката Тори Бърч към предприемачите

Бъдете нападател

Стив Кейс, собственик на телекомуникационната компания AOL. Реч в Университета на Северна Каролина.

Нападателите са хора със смели новаторски идеи. Те се опитват да променят статуквото и да открият нови пътища. Необходимо е да мислите, да сте любопитни и да се стремите към рисковете.

Задавайте въпроси

Хамди Улукая, президент и генерален директор на компанията за производство на млечни продукти Chobani. Реч в колеж в Сейнт Колидж:

„Вие правите първите си самостоятелни стъпки в този свят. Не е странно, че си задавате редица въпроси, вълнувате се. Може би някои от вас са притеснени, че не могат да си представят напълно какво ги очаква. Преживях същите чувства като вас, но не спирайте да задавате въпроси“.