Българският фондов пазар показа устойчивост на политическата несигурност в страната, като от началото на годината се справя изключително прилично, измерено чрез постигната доходност, коментира специално за Profit.bg Петър Пешев, брокер в Bull Trend Brokerage.

Разбира се свидетели сме на исторически максимуми за редица международни борсови индекси, което няма как да не провокира българският инвеститор да осмисли дали наистина са толкова драматични обстоятелствата у нас, че в голямата си част компаниите, търгувани на БФБ се намират на около 80% от максимумите си.

Очаквам плавното поскъпване на БФБ да продължи и днес, като за разлика от предни години сега то не е концентрирано само върху няколко компании, членове на SOFIX, а е по-разнородно.

Ниските лихви по депозитите, освобождаването на пари от ликвидирането на „Еларг ФЗЗ” и от изкупуванията при „Каолин”, изплатените сериозни дивиденти от редица компании, означава че сериозен финансов ресурс с по-спекулативен характер може да бъде насочен към родния капиталов пазар.

Налице са предпоставки за трайно поскъпване и превръщането му в един дългосрочен възходящ тренд.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции