През февруари мегаяхтата Eclipse на руския милиардер Роман Абрамович акостира в Ню Йорк и остана на док близо до Манхатън.

Дългата 160 метра яхта остана там в продължение на около два месеца, малко след раждането на дъщерята на Абрамович и Даша Жукова Лий Лу.

През това време Eclipse се намираше на Кей 90, който се управлява от New York City Economic Development Corporation. Престоят обаче никак не е евтин – място на кея струва 2 000 долара на ден, споделя говорителят на компанията Патрик Мънси пред New York Times.

Това означава, че двумесечен престой би струвал на Абрамович 112 000 долара.

Оказва се, че това дори не е най-скъпото място в града, поне не за яхта с размерите на Eclipse. Цената за престой на кейовете в квартала Челси е 7 долара на фут (0.3 м.) на вечер, казва Криспин Бейнс, брокер на яхти в компанията Burgess.

Бейнс също така уточнява, че таксите за док са само малка част от това, което Абрамович плаща, за да поддържа яхтата. Разходите за храна, гориво, поддръжка и заплати на персонала, който наброява 70 души, увеличават значително сметката му.

Тим Томас, редактор на Boat International, изчислява, че поддръжката на Eclipse струва над 500 000 долара на седмица според Forbes.

Въз основа на това изчисление, престоят на яхтата на Абрамович в Ню Йорк му е струвал около 4.1 млн. долара.

Построяването на Eclipse е струвало на Абрамович около 500 млн. долара според Forbes. Яхтата разполага с два басейна, две площадки за хеликоптер и миниподводница. Яхтата също така е оборудвана с противоракетна защита и бронирани прозорци според Daily Mail.

Eclipse беше най-голямата яхта в света до април, когато производителят на яхти Lürssen обяви, пускането на дългата 177 м. Azzam, която се смята, че е е построена за президента на Обединени арабски емирства шейх Халифа бин Зайед Ал Нахян.