За да се чувстват истински доволни, хората се нуждаят от близо седем часа свободно време всеки ден, установи британско изследване.

Но средностатистическият британец, обграден от комуникации и технологии, успява да намери само четири часа и 14 минути свободно време през деня си.

През 1995 г. жителите на Острова са се радвали на шест часа и 57 минути свободно време, с две минути по-малко от оптималното количество, а пет години по-късно те все още са имали шест часа и 34 минути.

Макар официалният работен ден от осем часа да не е променян в последния половин век, 82 на сто от служителите заявили, че не могат да се откъснат от работата си и постоянно са онлайн, проверявайки имейлите и смартфона си, предаде БГНЕС.

Прекарването на време със семейството е основен приоритет на 75 на сто от анкетираните 2000 британци от застрахователната компания Дайрект лайн, а готвенето на домашни ястия е посочено от 71 на сто от участниците в допитването. Но 47% и 61% признали, че проверяват съответно социални медии като Фейсбук и четат имейли във времето, което прекарват с най-близките си хора.

"Работното ни време по трудов договор не е променяно повече от 60 години, но действителните часове, в които работим, се промениха. Все повече хора се чувстват несигурни за работните си места, поради което започват да работят по-рано и си тръгват от офиса по-късно и дори изпращат имейли, когато са у дома", заяви Кери Купър, професор по организационна психология в университета в Ланкастър, която осъществила изследването.