Испанското правителство одобри реформа за контролиране на регионалните спестовни каси, обвинявани за предизвикване на финансовата криза в страната.

Целта е спестовните банки да бъдат ограничени да кредитират компании и домакинства само в своя регион, поемайки отново ролята, която имаха преди разрастването си в национален мащаб, заяви министърът на икономиката и конкурентоспособността Луис де Гиндос Хурадо.

Така наречените кахас (cajas) допринесоха за продължилия едно десетилетие бум в жилищния сектор чрез щедро отпускане на кредити на строителни компании и купувачи на жилища. Спукването на балона при недвижимите имоти през 2008 година влоши последиците от световната криза, потопявайки Испания в рецесия, която се очаква да утихне едва догодина, пише bTV.

Кризата предизвика вълна от банково преструктуриране и принуди Испания да поиска от еврозоната спасителна помощ от 40 милиарда евро за банковия си сектор, припомня ДПА.

Според реформата спестовните каси вече не могат да имат активи над 10 милиарда евро или дял на депозитния пазар над 35% в региона. Ако преминат тези граници, те ще бъдат трансформирани във фондации, чийто банков бизнес ще се управлява от обикновени банки.

Спестовните каси също така ще се надзирават строго от централната банка. Управителните съвети вече не могат да включват политици, които са обвинявани във връзкарство и некомпетентно управление, обременило спестовните банки с лоши активи.

Реформата бе едно от условията, поставени от Брюксел за спасяване на испанските банки.