Група японски депутати ще предложи в парламента за обсъждане и одобрение по-късно тази година проектозакон за легализиране на казината. Ако бъде одобрен, той може да превърне Япония в истинска Мека на хазарта и да застраши сериозно първенството на Макао, съобщава БГНЕС.

Идеята не е нова за Япония. Но с идването на власт на новия кабинет и обещанията за изваждане на японската икономика от стагнация, легализирането на казината в страна с население 128 млн. души и прекрасни комуникации може и да бъде прието. "Япония е, вероятно, единствената развита страна без казина", казва Такеши Ивая от Либер-демократичана партия, който е един от основните привърженици на идеята.

Потенциалът на отварянето на японския пазар за хазарта е огромен – според Джонатан Галавис от американската консултантска фирма Galaviz & Co в дългосрочен план печалбата спокойно може да достигне и 100 милиарда на година, ако бизнесът бъде оставен да се развива на спокойствие. Пример в това отношение са два курорта с казина в Сингапур, които през 2012 г. инкасираха приходи от общо 5,6 милиарда долара. И те са едва прашинка от бързо разрастващия се хазартен бизнес в Азия през последните 10 години.

Идеята ще бъде голямо предизвикателство към Макао, безспорното царство №1 на хазарта в света, където се реализират годишни приходи 6 пъти по-големи от тези в Лас Вегас. През 2012 г. в бившата португалска колония от хазарт бяха спечелени 38 млрд. долара. Филипините и Виетнам също имат намерение да се включат в разпределянето на регионалния пазар в тази област.

Но на Япония винаги е било гледано като на "златното магаре" на Азия по две причини: богато и имащо склонност да залага население под всички възможни легални форми – от конни надбягвания до футболни мачове. Бизнесът с пачинко (японски хибрид между флипер и "еднорък пират" – бел. ред.) носи годишни приходи от над 200 млрд. долара.

Въпреки благоприятните перспективи, легализирането на казината в Япония не е предопределено да получи подкрепа, признава Ивая. Големите препятствия са притесненията от пристрастеността на японците към хазарта и неизбежната намеса в бизнеса на добре организираната японска мафия – якудза.