Прокуратурата ще поиска от Народното събрание разрешение за наказателно преследване срещу депутата от ДПС Петър Симеонов Ангелов.

В деловодството на парламента ще бъде внесено искането на главния прокурор да бъде свален депутатския имунитет на народния представител от ДПС Петър Ангелов. Минути след като от държавното обвинение обявиха това, Ангелов заяви, че ще се откаже доброволно от депутатската си неприкосновеност.

Разследването срещу Ангелов е от февруари 2012 година, припомня БНР. То е за организирана престъпна група за данъчни престъпления. Води се от спецпрокуратурата, от където твърдят, че групата е избегнала плащането на данъци в размер на над 4 млн. лв.

По делото са разпитани над 40 свидетели, направена е компютърна-техническа експертиза, назначена е съдебно-икономическа и са иззети множество веществени доказателства и документи. Досъдебното производство е било спряно заради депутатския имунитет на Петър Ангелов.

Той и негови съпартийци, освен че декларираха, че наказателната неприкосновеност ще бъде дадена доброволно, вече коментираха, че делото е своеобразно отмъщение на ГЕРБ към него. Аргументи в тази посока обаче не бяха съобщени.

42-рото Народно събрание вече влезе в историята с ранното и доста ускорено искане на депутатски имунитети. Малко повече от седмица след старта му, първият беше бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. От прокуратурата обявиха, че след Петър Ангелов със сигурност ще има още депутати, които ще останат без имунитети.