Уникален миниробот, който ще подпомогне малките и средни производствени предприятия у нас, бе представен във Враца. Toй прави напълно автоматизирано холографско изображение на всякакви предмети и детайли и така спестява много човешки труд, разказва БНТ.

Роботизирането на стандартни процедури по измерване и окачествяване на възли и детайли в машиностроенето отдавна е практика в САЩ, Япония и Германия. Но докато досега е извършвано от огромни скъпоструващи стационарни машини, затворени в специални помещения, вече има мобилни роботи, достъпни за повече потребители.

"Един продукт, който цели да роботизира процеса на инспекция на качеството в малки и средни предприятия и е по-широко насочен отколкото съществуващите големи индустриални решения", заяви Юри Радков, графичен дизайнер.

Разработката е съвместна между немски и български учени, като нашите специалисти са създали оригиналния софтуер на робота. Във Враца възможностите му бяха показани и в една нова област - сканиране на предмети на изкуството, като например скулптурния портрет на тракийската принцеса.

"Сканира и снима този робот, интересно е, че се движи само и е програмирано", смятат ученици.

С помощта на минироботите ще бъде създадена виртуална библиотека с всички известни артефакти на човешката цивилизация, достъпна за всички потребители чрез глобалната мрежа.