Изкуството вече не е само начин човек да харчи богатството си — то и помага за натрупването на богатство.

В ново свое проучване сингапурската компания Wealth-X е класирала най-големите колекционери на предмети на изкуството сред милиардерите по стойността на техните колекции.

Според проучването всеки от 2 170-те милиардери в света разполага с предмети на изкуството средно за 31 млн. долара, което се равнява на 0.5% от тяхното състояние.

Най-голямата частна колекция от предмети на изкуството принадлежи на музикалния продуцент Дейвид Гефен. Според Wealth-X колекцията на Гефен се оценява на 1.1 млрд. долара, или една пета от неговото състояние в размер на 5.5 млрд. долара.

Гефен е един от най-находчивите купувачи и продавачи на пазара на творби на изкуството от десетилетия. Той е един от първите колекционери на творби на Джаксън Полък, Вилем де Кунинг и други американски творци от следвоенната ера.

Гефен продава картина на Полък за 140 млн. долара през 2006 г., като и платно на де Кунинг за над 130 млн. долара.

На второ място в класацията на Wealth-X е Стивън Коен, основателят на SAC Capital. Битките на Коен с разследванията за търговия с вътрешна информация и големият отлив на средства от фондовете му не са намалили неговия апетит към предметите на изкуството.

Миналата есен Коен купи картината на Пикасо "La Reve" за 155 млн. долара. Той също така притежава потопената във формалдехид акула на британския творец Деймиън Хърст.

Вижте още: Милиардер си подари Пикасо за 155 млн. долара

След Коен се нарежда Илай Броуд, който е натрупал състоянието си от недвижими имоти и разполага със сериозна колекция, сред която личат творци като Джеф Куунс, Анди Уорхол и Андреас Гурски.

Милиардерът, чиято арт колекция съставлява най-голям дял от неговото богатство, е имотният магнат Насър Халили. Почти цялото състояние от 1 млрд. долара на Халили, известен като "Тайния султан", е инвестирано в неговата колекция от предмети на изкуството, която наброява над 25 000 творби според Wealth-X.

Вижте още: Най-богатият 1% вече контролира 39% от световното богатство

Вижте кои са десетте милиардери с най-скъпи арт колекции в света:

1. Дейвид Гефен: 1.1 млрд. долара

2. Стивън Коен: 1 млрд. долара

2. Илай Броуд: 1 млрд. долара

2. Борис Иванишвили: 1 млрд. долара

2. Франсоа Пино: 1 млрд. долара

3. Насър Халили: 930 млн. долара

4. Норман Браман: 900 млн. долара

5. Дорис Фишер: 800 млн. долара

6. Лион Блек: 750 млн. долара

7. С.И. Нюхаус Младши: 700 млн. долара