Освобождаването на честотния ресурс за цифровизацията се забавя и за него няма пари в бюджета, съобщи председателя на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков :

Разковничето на всичко е да се намерят пари от страна на държавата, да се дадат на Министерство на отбраната, за да може да бъде освободен ресурс“, обясни той пред БНР. „Освен това се надявам, че и от Министерство на отбраната ще проявят по-голямо разбиране и по-голяма гъвкавост, за да не искат парите наведнъж. Смятам, че новото правителство, тъй като пое и социални ангажименти, ще обърне сериозно внимание на този проблем. Единственото ми притеснение е дали бюджетът ще може да го издържи“.

Освен по-високото качество цифровизацията ще даде допълнителни възможности, включително на социално слабите, каза Веселин Божков:

Човекът става активен участник в този процес. Като започнем с тези допълнителни услуги, които ще ги има като започнем електронно правителство, електронна търговия, електронно гласуване, банкиране, получаване на информационни услуги, хората в неравностойно положение, те могат от вкъщи да манипулират и да си решават проблемите, без да ходят да си оправят документите в съответната община, в съответната банка“, каза той.

Съветът за електронни медии и Комисията за регулиране на съобщенията ще участват в дискусия на медийния фестивал в "Албена" за хода на цифровизацията в България.